Side tre i TA - onsdag 4. februar 2015

Mange ganger når jeg besøker og betrakter gamle bygg blir jeg fylt av ærefrykt. Jeg kjenner at det strømmer på respekt og undring over hva de fikk til i tidligere tider.
Ofte er det kirker som får denne følelsen fram. Kirkebygg som kanskje har stått i 500 år, og i noen få tilfeller bortimot 1000 år.
Som Gjerpen kirke på bildet.
I år, det herrens 2015 – er det 865 år siden den «ble nevnt første gang» – eller i alle fall første gang de har funnet opptegnelser som viser til en kirke akkurat her.
Et godt påskudd for å løfte fram det majestetiske byggverket, selv om de offisielt bruker litt andre år når ting skal jubileres.
Men smak på det: 865 år.
Og for ikke å føre det hele ut i en meningsløs debatt så har jeg registrert at man nå gjerne nevner 1153 som byggeår for kirken. Men 862 år er ikke så lite det heller.
Jeg er så heldig at jeg forholdsvis ofte er i USA. De har sin offisielle historie fra 1776, da 13 kolonier ble til 13 stater som erklærte seg uavhengig. Men egentlig er nasjonen som samlet nasjon, svært mye yngre.
Folk i USA flokker seg rundt «fortidsminner» fra 1950-tallet, og bedrifter lokalt skryter i reklamer og på firmabiler av å «proudly served the community since 1998».
Slikt sett er de 865 årene siden Gjerpen kirke «ble nevnt» første gang i et interessant relieff og et imponerende bakteppe.
Dessuten er det en vakker kirke. Et monumentalt korskirke-bygg som ligger utrolig flott til i krysset mellom Siljanvegen og Håvundvegen.
For ikke lenge siden var jeg i en bisettelse i denne kirken. Og jeg kjente veldig godt hvor «riktig» det var å ha de lange linjene som ramme rundt den siste avskjed med en gammel hedersmann.
Vi leter alle etter en slags mening med tilværelsen. Da gjør det godt å kjenne på at vi er en del av noe som er større enn oss selv. Og om det ikke, på det personlige plan, munner ut i en religiøs erkjennelse, så er det fortsatt linjer tilbake. I dette tilfellet nesten 1000 år tilbake, til folk som maktet å skape ting, med datidens verktøy, kunnskap og byggeteknikk, som jeg tror vi i dag hadde hatt store problemer med å ta etter.
Det er også all grunn, ved en nydelig solnedgang, i skyggen av Gjerpen kirke, å bøye hodet i respekt.

Vist 270 ganger. Følges av 2 personer.
Annonse

Nye bilder